Rx 17,2 kHz
WebSitePlan
De Club
Bestuur
Ligging
Doelstellingen
De Leden
Activiteiten:
Repeaters
Vergadering
Lessen
Bibliotheek
Stations
TeKoop/Gezocht
 
Sectie GNT (UBA):
Website GNT
Inzendingen
Links
ON4IPA
 
"Site

Inzending door Baert Steven ,

on3slb
17 dec 2008

 

Beschrijving van een rechtuitontvanger voor 17,2 kHz.

------------------------------------------------------------------------------------
Dit document is hier na te lezen maar ook te downloaden (klik hier)
Hier een alternatief: Rx met de soundblasterkaart

Hoe werkt SAQ??     Klik hier voor een pdf file uit QST Jan.09

------------------------------------------------------------------------------------

RECHTUITONTVANGER VOOR 17,2kHz.           


Hieronder het schema van een rechtuit ontvanger voor 17,2kHz, de frequentie waarop SAQ, de laatste nog werkende machinezender, gelegen te Grimeton te Zweden in CW uitkomt. De uitzendingen gebeuren meestal op 24 december in de ochtend en de laatste zondag van juni in de ochtend en kort na de middag.

Het schema van de ontvanger is heel simpel: een RF versterker afgestemd op 17,2KHz, gevolgd door een mengtrap waaraan het RF signaal van 17,2 kHz en het signaal van een signaal generator worden toegevoerd, deze laatste met een frequentie van 18,2kHz.

De verschilfrequentie is 1 kHz, die dan door een signaltracer LF wordt versterkt.

Als antenne gebruik ik gewoon een long wire van een 20 tal meter op 10 m hoogte.


De ontvanger heeft twee B981 mosfets als actieve elementen.

De linkse BF981 is de RF versterker. Aan gate 1 is de ingangskring gekoppeld, bestaande uit een LC kring. De LC kring is via een kleine C van 1n2 met gate 1 gekoppeld. Ik heb mosfet niet rechtstreeks aan de LC kring gekoppeld, maar via een koppel C. Ik had ooit eens een mosfet opgeblazen waarvan gate 1 wel rechtstreeks met de LC kring was verbonden toen ik een antenne die blijkbaar statisch geladen was aankoppelde… vandaar.

Ook in de drain van de eerste mosfet is een op 17,2kHz afgestemde LC kring geplaatst.

Vandaar wordt er uitgekoppeld naar de tweede BF981 die als mixer fungeert. Het RF signaal wordt toegevoerd aan gate 1, het signaal van de LO (toongenerator op 18,2kHz) wordt via een grote condensator aan gate 2 toegevoerd. In de drain wordt over een 100mH spoel het 1 kHz signaal uitgekoppeld naar de LF versterker, in mijn geval een signal tracer.

In plaats van de 100mH spoel, die volledig in ferriet (of poederijzer ?) is omkapsel en in het rommelbakje liggen had, heb ik het eerst geprobeerd met een klein LF koppel transfotje (10k/1k), maar dat gaf ongewenste koppelingen.

Het zaakje is opgebouwd uit wat de junkbox te bieden had, heeft geen enkele pretentie, en is naar alle waarschijnlijkheid voor verbetering vatbaar, maar het werkt.

Maar ik ga eerstdaags in de mixer de spanningsdeler van gate 2, nu bestaande uit twee weerstanden van 12k en 4k7, vervangen door twee weerstanden van 100 k en de source weerstand van 100 Ohm vervangen door 1k2. Enig speuren op het internet gaf aan dat dit gebruikelijkere waardes zijn voor BF981 mixers… in tegenstelling tot de weerstandswaarden die ik heb gebruikt. Verder ga ik toch nog eens proberen om een LF trafotje in de drain van de mixer te plaatsen, maar dan volledig afgeschermd, en hopelijk krijg ik dan wat meer opslingering van het 1 kHz uitgangssignaal.

Nog een paar tips, de spoelen voor de afgestemde kringen van 17,2 kHz zijn gehaald uit FM stereodecoders (daar gebruikt men o.a. kringen op 19 kHz en 38 kHz die mits aanpassing van de C meestal zondermeer bruikbaar zijn) en uit cassettedeks waarin dikwijls voor het dolby IC een LC filtertje zit dat de 19kHz afkomstig van de FM ontvanger dient te onderdrukken.

De toongenerator moet, zeker met de in het schema opgegeven weerstandswaarden voor de mixer, redelijk laagohmig zijn en een paar volts afgeven. De spanning die de generator levert dient regelbaar te zijn, want het niveau van die spanning is redelijk kritisch om een goede menging te krijgen.
Vergeet ook niet dat je antenne, als die een behoorlijke capaciteit heeft, de ingangskring wat kan verstemmen.

Foto koperzijde en componentenzijde

 

En last but not least, wees niet zuinig met de afscherming. … vooral van de drainkringen.

En nu allen aan de soldeerbout.
73
van ON3SLB, Steven

 

 

Een alternatief:

Download SAQrx.zip; unzip en gebruik de execute file voor het ontvangen via de soundblasterkaart.
Opgelet voor overload: Gebruik een antennefilter.


Kijk ook eens hier:

http://users.telenet.be/on6hn/saq.htm en hier
http://users.telenet.be/on6hn/saq.htm en hier
http://users.telenet.be/on6hn/saq.htm, er zijn dus vele wegen naar Rome.


Voor meer info over SAQ : http://www.alexander.n.se/startsida_e.htm

73's on5an

SAQrx.exe: Schermvoorbeeld:


 

   
<
>
Uw mening / inzending